Ponedjeljak , 6 Aprila 2020, 22:37
Home / Religija i Crkva / U Boljaniću proslavljeni Duhovi
IMG_20170604_102835 (Medium)
Duhovi 2017. Boljanic

U Boljaniću proslavljeni Duhovi

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave jedan od najvećih praznika Sveta trojica ili Duhovi, koji se obeležava 50. dan poslije Vaskrsa i deseti dan poslije Spasovdana.

Duhovi predstavljaju i “rođendan” Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole.

I naša Crkva u Boljaniću koja nosi ime Svete Trojice danas je proslavila svoj rođendan i krsnu slavu, a mještani Boljanića seosku molitvu. Kao i svake godine svetkovanje je počelo Svetom Liturgijom koju je služio sveštenik Davor iz Karanovca, uz sasluženje domaćeg sveštenika, protojereja-stavrofora Zorana Ilića. Kuma današnjeg crkvenog slavlja je bila naša boljančanka, doktorica Dejana Jovanović. Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika i gostiju. Po završetku Liturgije obnešena je Litija, Časni Krst i ikone oko hrama. Potom su izabrani novi kumovi za narednu godinu. Za naredno kumstvo su se javile Marina Protić i Danijela Ristić. Nakon toga je osveštan i prelomljen slavski kolač koji su zajedno prelomile današnja kuma i buduće kume.

Ispred hrama, kod spomenika palim borcima odbranbeno otadžbinskog rata služen je parastos, upaljene su svijeće i položeni vijenci. Vijence su danas položili predstavnici mjesne zajednice, Grada Doboja, Boračka Organizacija, predstavnici političkih partija, predstavnici fudbalskog kluba Ozrenski Sokolovi, predstavnici Ozreskog Četničkog Pokreta i drugi.

Potom je uslijedio slavski ručak za sve prisutne vjernike i goste koji je pripremila kuma Crkve doktorica Dejana Jovanović.

Aktivnosti obilježavanja praznika su nastavljene kod osnovne škole gdje je takođe služen parastos kod spomenika poginulim fudbalerima fudbalskog kluba Ozrenski Sokolovi. Na školskom poligonu je već tradicionalno održan memorijalni turnir u malom fudbalu na kom je učestvovalo 14 ekipa. Prve tri najbolje ekipe na turniru su:

Rudanka                                     1. mjesto
Kakmuž                                      2. mjesto
Boljanić, mlađa ekipa              3. mjesto  (stariji kažu da su im pustili pobjedu)

boljanic.com čestita pobjednicima i ostalim učesnicima

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.