Srijeda , 5 Avgusta 2020, 22:49
Home / Religija i Crkva / Sveti Sava proslavljen u Boljaniću

Sveti Sava proslavljen u Boljaniću

Juče je u Boljaniću proslavljena slava Sveti Sava. Prvo je  u hramu Svete Trojice služena liturgija na kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, posebno onih najmlađih. Nakon liturgije  najmlađi boljančani su recitovali pjemice posvećene Svetom Savi, a sponzori, kumovi i sveštenik su pripremili i prigodne paketiće za sve učesnike. Zatim je prelomljen slavski kolač i osveštano koljivo. Ovogodišnji kumovi Biljana i Zlatko su pripremili i prigodnu trpezu uz koju su se vjernici okrijepili i družili . Izabrane su i kume za sledeću godinu, a to su Marina Protić i Suzana Dragić.

I u školi Petar Petrović Njegoš je organizovan prigodan program povodom proslave prvog srpskog prosvetitelja. obaavljeno je lomljenje slavskog kolača, održan je prigodan kulturno umjetnički program i organizovan je svetosavski kros koji je trčan od škole do hrama Svete Trojice.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.

Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namijenili vladarsku misiju.

Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako postao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava je napisao Tipik po kome se monasi vladaju, a napisao je i žitije svog oca, prepodobnog Simeona Mirotočivog.

U Studenici je 1209. godine osnovao prvu bolnicu na području Srpske države.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova.

Sveti Sava je 1219. izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, a njegova djela “Nomokanon” /1220./ i “Sinodik pravoslavlja” /1221./ postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.

Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, a ostao je poznat kao osnivač i tvorac Svetosavskog pravoslavlja.

Sinan-paša spalio je na Vračaru 1594. mošti Svetog Save, koje su do tada bile čuvane u manastiru Mileševa.

Smatra se da su Turci mošti Svetog Save spalili u pogrešnom uvjerenju da će tako uništiti vjeru i svaki njegov uticaj na Srbe.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.