Srijeda , 5 Avgusta 2020, 22:54
Home / Privreda / Sve češća krađa šume u Boljaniću

Sve češća krađa šume u Boljaniću

Početkom sezone grijanja svake se godine povećava broj krađa šume.

Izuzetak nisu bili niti posljednji mjeseci 2016 kao ni početak 2017.godine. Pored ogrevnog drveta na meti šumokradica je i tehničko drvo koje ima veću vrijednost

Na udaru šumokradica su kako državne šume tako i šume u privatnom vlasništvu. Najčešće se krade šuma čiji su vlasnici odsutni ili u inostranstvu, ali lopovi nerijetko ne zaobilaze i šume u vlasništvu svojih sugrađana koji žive u Boljaniću i okolnim selima. U nedostatku zaposlenja sve je više onih koji se upuštaju u ovaj zaista  težak, ali nečastan posao. Svakodnevno smo svjedoci bezbrojnih traktora, koji u kasne večernje sate, noću ili rano ujutru natovarenih drvima krstare našim drumovima. Kupci su lokalni, a dosta drveta se prodaje i u Federaciji. Da bezobrazluk nema granicu govori i činjenica da se dešavalo da u toku noći budu pokradena drva koja su vlasnici posjekli i spremili za odvoz prethodnog dana.

Stanovništvo je primorano da redovno obilazi šume, dežura u njima i čuva ih od lopova. Sve više je verbalnih obračuna sa lopovima koji su često na ivici tuče i oružanog sukoba.  Primjetan je veći broj policijski službenika koji patroliraju selom, ali su lopovi dobro uigrani i i vješto ih izbjegavaju. Često se služe društvenim mrežama, dojavljuju mjesta patrola i koriste alternativne pravce kretanja.

Nedavno se desila i jedna pucnjava u Boljaniću kojoj je predhodila svađa upravo zbog krađe drva. Na sreću nije bilo povrijeđenih, a policija istražuje i rasvjetljava ovaj događaj.

Obilazite svoje šume i ako primjetite krađu svakako prijavite policiji

“Apellujemo na sve vlasnike šuma da obilaze svoje parcele, kako bi i na taj način, zajedničkom saradnjom spriječili bespravnu sječu šume, te molimo građane da šumske krađe prijave čim saznanju za njih, jer tada postoji veća mogućnost da će se prikupiti dokazni materijali koji bi potom mogli doprinijeti otkrivanju počinioca”, poručuju iz policije.

Stoga, ukoliko, primijete da su vam ukradena drva, odmah obavijestite policiju na broj telefona 122 ili se lično javite u najbližu policijsku stanicu.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.