Četvrtak , 6 Avgusta 2020, 0:01
Home / Ekologija i Zdravlje / Otrovne materije plivaju rijekom Sprečom

Otrovne materije plivaju rijekom Sprečom

Mještani lokalnih zajednica u slivu Spreče još se nisu oporavili od ekološke katastrofe koja je prije mjesec uništila život u rijeci, a njenim koritom ponovo plivaju otrovne materije koje je prije dva dana ispustila lukavička koksara.

Nakon što je u fabrici “Šišedžam soda Lukavac” krajem aprila pukao nasip, iz odlagališta taloga “bijelo more” iscurila je veća količina tečnosti koja je izazvala zagađenje zemljišta, rijeke Spreče i pomor ribe. Otrovne materije u srijedu su ponovo ispuštene u Spreču, ovaj put, kako tvrde u Sportskom ribolovnom savezu FBiH, iz “Global ispat koksne industrije Lukavac” (GIKIL). Masna mrlja nizvodno od Lukavca krenula je prema Petrovu, Gračanici, Doboj Istoku i Doboju.

Nakon prijave gračaničkih ribara, na teren su izašli federalni vodni inspektori koji su uzeli uzorke vode.

– Čekamo preliminarne rezultate uzetih uzoraka. Oko rijeke se širi nesnošljiv smrad, a ima i otrovane ribe. Ovo je opasnije od “bijelog mora” i za ovo neko mora da odgovara – rekao je sekretar Sportsko- ribolovnog društva “Drijenča” iz Gračanice Osman Hodžić.

Da novo zagađenje rijeke znači nastavak ekološke katastrofe potvrđuje i potpredsjednik Sportsko- ribolovnog društva “Bosna” Doboj Darko Mitrović.

– Još nisu završene sve analize uzoraka koji su uzeti iz rijeke nakon prošlog zagađenja. Ono što smo dobili potvrdilo je naše sumnje. Nakon prošlog zagađenja, pronađeni su tragovi teških metala u vodi, a Ph vrijednost nedaleko od ušća Spreče bila je skoro duplo viša od dozvoljene – rekao je Mitrović i dodao da u Spreči, nekada ribom najbogatijoj rijeci u Evropi, nema više života.

U Službi civilne zaštite opštine Petrovo kažu da su za novo zagađenje Spreče, koja je žila kucavica ovog kraja, saznali iz medija.

– Niko nas zvanično nije obavijestio da su ponovo otrovne materije dospjele u rijeku. Pratimo situaciju na terenu, mrlja još nije došla do naše opštine – rekao je Dragan Petković iz Civilne zaštite Petrovo.

U ustanovi “Vode Srpske” kažu da mrlja još nije dospjela na teritoriju Srpske te da prate situaciju.

– Pratimo situaciju na terenu i čekamo da vidimo šta će se desiti. Što se tiče prethodnog zagađenja, situacija se stabilizovala i kvalitet vode u vodotoku je u granicama normale – rekao je portparol “Voda Srpske” Saša Mirić.

Tužba

Darko Mitrović ističe da je novo zagađenje razlog više da sportsko-ribolovačka društva iz opština u slivu Spreče, kako u Srpskoj, tako i u FBiH, tuže odgovorne za zagađenje rijeke.

– Čim prikupimo neophodnu dokumentaciju i dobijemo sve podatke o zagađenju, tužićemo sve one koji su doprinijeli da se život u Spreči ugasi – rekao je Mitrović.

izvor: dobojski.info

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.