Četvrtak , 6 Avgusta 2020, 0:01
Home / Ekologija i Zdravlje / NOVA EKOLOŠKA KRIZA: Onečišćena tekućina iscurila u rijeku Spreču, osjeti se jak i neugodan miris

NOVA EKOLOŠKA KRIZA: Onečišćena tekućina iscurila u rijeku Spreču, osjeti se jak i neugodan miris

Nova ekološka kriza… Proglašen je drugi stepen ugroženosti rijeke Spreče

Federalni vodni i okolišni inspektori treći su dan na terenu u Global Ispat Koksnoj Industriji (GIKIL) Lukavac i na rijeci Spreči, a Federalna uprava za inspekcijske poslove angažovala je ovlaštenu firmu Delta petrol Kakanj da bi se usporilo širenje masne katranske mrlje u rijeci Spreči i dalje.

Sa inspektorima su direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kao i direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog Kantona Amel Mehanović.

Crpljenje opasne tekućine vrši se u krugu GIKIL-a i neposredno u ispust rijeke Spreče. Osjeti se jak i neugodan miris, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Na terenu su takođe prisutne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona koje vode istragu o nekontrolisanom zagađenju iz kompanije GIKIL.

Podsjetimo da je uslijed eksplozije u GIKIL-u onečišćena tekućina iscurila u rijeku Spreču.

U petak oko 16 sati kada je došlo je do incidentnog ispuštanja onečišćene tekućine uslijed eksplozije rezervoara R34 u kome se nalazila amonijačna voda u RJ Kondenzacija u Global Ispat Koksnoj Industriji (GIKIL) d.o.o. Lukavac.

Isteklo je blizu 200-300 m3 amonijačne vode sa primjesama katrana, a pretpostavlja se da je oko 70 metara kubnih isteklo u rijeku Spreču.

“Mole se sva ekološka udruženja i udruženja ribara kao i građani da se HITNO reaguje. Bahatost koja se svakodnevno dešava od strane trovača konstantno se ponavlja. Ovakvo stanje slobodno možemo okarakterisati kao EKO TERORIZAM nad građanima nizvodno uz rijeku Spreču. MOLIMO VAS DIJELITE INFORMACIJU I PODIGNIMO ALARM PONOVO”, rekli su iu Građanskog aktivizma Gračanica. 

Aktivsti ma kažu da su za danas planirani sastanci mještana i pozvaće sve stanovnike na spontana okupljanje i proteste blokadom puteva u FBIH sa ove strane i RS sa druge strane Spreče. Ovim puetm će se, kažu ujediniti, Petrovo i Gračanica.

Trovanje amonijakom se ne događa tako često, ali je izuzetno opasno, jer može rezultirati razvojem problema s disanjem kao i sa srčanim aktivnostima. Otrovati se može svako, stoga je potrebno znati više o ovom reagensu i faktorima rizika.

Ljekari savjetuju svim stanovnicima opštine Lukavac poručuju da zatvore prozore i da se sklone sa otvorenog, te ukoliko moraju izaći iz kuća da obavezno nose zaštitne maske.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.