Home / Privreda / Nakon završenog fakulteta ostala na selu i bavi se uzgojem povrća

Nakon završenog fakulteta ostala na selu i bavi se uzgojem povrća

U ovim teškim vremenima kada omladina odlazi iz zemlje i svoju egzistenciju traži daleko od kuće i porodice, postoje i oni koji su suprotnog mišljenja.

Da se može živjeti na selu od svoga znanja i rada pokazuje primjer mlade Jelene Radić iz Karanovca koja je nakon završenog poljoprivrednog fakulteta odlučila da ostane u svom rodnom selu i da svoje veliko znanje i trud uloži u podizanje nekoliko plastenika. Kako ova skromna djevojka kaže posvetila se poslu koji zaista voli. Danas je ona uzoran proizvodjač rasadnog materijala paprike, paradajza, krastavaca, patlidžana i ostalih povrtnih kultura kao i cvijeća. Takođe, Jelena će ovog ljeta na velikoj površini zasadite sve gore navedene kulture radi gajenja.

Kada dođe vrijeme berbe i prodaje, kod Jelene se može kupiti zaista svježe, zdravo i jeftino voće i povrće. Svo ono voće i povrće koje se ne nađe na trpezi kod kupaca Jelena pretvara u kvalitetnu zimnicu. Njene šarene salate, džemovi, ajvar i druge delicije postale su brend Ozrena i okoline. Pored obaveza koje ima redovno posjećuje sajmove na kojima prezentuje svoje proizvode. Na taj način Jelena je zaokružila proizvodni ciklus i uz znanje koje ima postaje konkurentna i mnogo većim proizvođačima.

Trenutno ova mlada poljoprivrednica u ponudi ima veoma kvalitetnu, zdravu i jeftinu rasadu.

Jelenin savjet za sadnju u plasteniku:


Nakon rasadjivanja rasada u plastenik, neophodno je održavati optimalne uslove za početni rast i razvoj mladih biljaka. Oni se odnose prije svega na održavanje optimalne dnevne i noćne temperature kako ne bi došlo do izmrzavanja mladih biljaka ( ovo se odnosi prije svega na upotrebu agrotekstila u toku noci ili upotrebe Jos jednog sloja najlona). Takodje, bitno je voditi računa o količini vode koja se koristi za navodnjavanje, obzirom da su biljke u početnoj fazi razvoja veoma lako dolazi do razvoja gljivičnih oboljena, najčesce se javlja Pythium – polijeganje rasada. Da bi se sprijecila pojava ove bolesti neophodno je vršiti prozračivanje plastenika a navodnjavanje uvijek vršiti u jutarnjim časovima. Ukoliko već dodje do pojave ove bolesti koristi se preparat Previcur kroz sistem za navodnjavanje. Pored Pythiuma najčešćee štete u početnim fazama razvoja biljaka nanosi Rovac, u oštećenja i presijecanja stabla ( najefikasnije SREDSTVO protiv Rovca je insekticid Pinto, takodje kroz sistem navodnjavanja). Nakon rasadjivanja, 4-5 Dana vrši se prihrana biljaka primjenom vidotopivih djubriva koja sadrže najviše fosfora ( npr. kristalon 13-40-13), 1g/1 biljci. Pored djubriva, za ishranu se koristi i Kalcijum od samog početka rasta biljke takodje 1g/1 biljci, s Tim da se djubrivo I Kalcijum ne smiju mijesati nego se izmedju vrši navodnjavanje čistom vodom. Kalcijum je neophodan prije svega za normalno odvijanje fizioloških procesa u biljci naročito u stresnim uslovima kada temperatura prelazi 35 C. Da bi biljka normalno funkcionisala, do perioda formiranja ploda velicine oraha ona mora akumulirati neophodne kolicine kalcijuma, u suprotnom dolazi do stresa koji se manifestuje u vidu opadanja cvjetova isitnih plodova (trune cvjetna drška). Što se tiče zaštite, vršiti tretiranje protiv plamenjače Ridomilom do perioda cvjetanja nakon toga ići sa preparatima kraće karence kao sto su Equation ili Quadris (karenca tri dana) za insekte Actara protiv lisnih vaši ( paprika I krastavac).

Za sve informacije, savjete i narudžbe obratite se lično ili

na telefon +387 66 929 008

facebook Jelena Radić

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.