Ponedjeljak , 6 Aprila 2020, 2:50
Home / Religija i Crkva / Nakon 300 godina obnavlja se srednjovjekovni manastir u Zavidovićima

Nakon 300 godina obnavlja se srednjovjekovni manastir u Zavidovićima

ZAVIDOVIĆI – U mjestu Gostovići kod Zavidovića u toku je obnova srednjovjekovnog manastira Udrim koji se smatra zadužbinom kralja Dragutina Nemanjića i oko 300 godina je ruševina.

Po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, administrator manastira Udrim, protojerej-stavrofor Zoran Živković počeo je 23. oktobra aktivnosti na otkopavanju zidova /oltarske apside/ manastira Udrim, koji su bili zatrpani nanosom pijeska koji je sa obližnjeg brda vremenom klizio niz padinu.

Ovi radovi su izvedeni uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH, a u prisustvu arheologa Aleksandra Jašarevića koji je zaposlen u Muzeju u Doboju, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

Radove je izvodila firma “K-projekt” iz Žepča.

Nakon obnove srednjovjekovnog manastira Vozućica, takođe zadužbine Nemanjića, krenula je obnova i manastira Udrim koji je, prema narodnom predanju, takođe zadužbina iz 14. vijeka i posvećen je Svetom velikomučeniku i iscjelitelju Pantelejmonu.

Manastir je udaljen 13 kilometara od Zavidovića uzvodno uz rijeku Gostović i vjerovatno je porušen u vrijeme austrijsko-turskog rata u velikom pohodu Eugena Savojskog na ove prostore.

Pošto je manastir Udrim stradao, samim tim je uništena i sva arhivska građa koja bi mogla biti svjedok njegove istorije, ali se zna da je manastir u 17. vijeku imao veliko imanje, deset vinograda i veliki broj monaha.

“U opširnom popisu Bosanskog Sandžaka iz 1604. godine pominje se zemin crkve Gostović, uživaju ga redovnici /monasi/, te crkve sa još deset vinograda i čaira, pripada Maglaju, izvan deftera”, piše na sajtu Mitropolije.


Nakon rušenja, manastir Udrim nikada nije obnavljan. Godine 1970. proglašen je spomenikom kulture BiH, a trenutno se nalazi na privremenoj listi Spomenika kulture BiH.

“Imajući u vidu da institucije za očuvanje kulturnog nasljeđa BiH ne posvećuju nikakvu pažnju ovom manastiru i ne vode računa o održavanju, sanaciji, konzervaciji, ni obnovi, mitropolit Hrizostom je blagoslovio da počne obnova manastira Udrim kako bi ga sačuvali za buduće generacije”, ističu iz Mitropolije.

Prilikom čišćenja oko manastirske crkve pronađeni su ostaci dvije zemljane posude, koje je arheolog očistio i spremio. Prilikom otkopavanja oltarske apside, pronađena je u potpunosti sačuvana natprozorska kamena ploča, kao i kameni dio prozorskog okvira na kojem postoje bušotine u kojima je bila ugrađena prozorska kovana rešetka. Pronađena su i dva kamena sa potpuno sačuvanim ukrasnim profilacijama koji su zasigurno pripadali oltarskom prozoru. NJihov izgled je u potpunosti isti kao i ukrasi na prozorima manastira Vozućica. Na pronađenim predmetima nema vidljivih pisanih tragova.

Pronađene ostatke zemljanih posuda arheolog je odnio u Muzej u Doboju, a komadi kamena koji su obrađeni i dobro sačuvani prevezeni su u parohijski dom u Zavidoviće kako bi bili sačuvani do obnove manastira, ističu iz Mitropolije.

Protojerej-stavrofor Zoran Živković pozvao je vjernike da posjete manastir Udrim i istakao da svi koji žele pomoći obnovu ovog manastira prilog mogu uplatiti na žiro račun: Rajfajzen banka 161 0000 205 160 055 na ime Pravoslavna mitropolija dabrobosanska manastir Udrim u Gostoviću.

“U bajkovitom okruženju Gostovićkog krajolika, oronuo, zaboravljen i razoren, manastir Udrim već tri stotine godina, gledajući izlazak sunca sa Veleža, pogleda dan svoga vaskrsenja”, rekao je Živković Srni.

preuzeto od: https://www.nezavisne.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.