Ponedjeljak , 1 Juna 2020, 22:44
Home / Religija i Crkva / Manastir Ozren u proljeće

Manastir Ozren u proljeće

Nedaleko od Boljanića na svega nekih 20 kilometara, na 340 metara nadmorske visine, opasana gustom šumom, nalazi se još jedna zadužbina Svetih Nemanjića, manastir Svetog Nikole Ozren. Smešten je na istoimenoj planini nedaleko od naselja Petrovo, na maloj kosi između Meraje i potoka Krvavac s jedne, i Rječice, s druge strane.

Oko ovog bisera Pravoslavlja u prelijepoj prirodi svakodnevno se okuplja mnoštvo naroda. Za Veliku Gospojinu u manastiru i oko njega dođe 30, 40 hiljada vjernika, pa tada Ozren zaliči na grad čiji je centar crkva Svetog Nikole a staze manastirske porte – uličice kojima se tiska veliki broj ljudi.

Trećeg dana Vaskrsa ovde se održava i Vaskršnji kros na kome učestvuju sve osnovne škole iz regiona, pa tu zna da se okupi i 4.000 mališana.

Svaki veći praznik, Svetu nedelju ili slobodan trenutak narod ovog kraja i susjednih gradova koristi da se pokloni Svetinji i da uživa u prelijepo uređenom ambijentu manastirskog kompleksa i okolne prirode.

Priča o manastiru Ozren ne bi bila zaokružena bez pomena važne znamenitosti. Naime, u manastirskoj crkvi nalaze se mošti Sv. mučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjene Marije, čija se druga ruka nalazi u manastiru Vatopedu na Svetoj Gori. Takođe u manastiru je i dio moštiju Svetog Cara Lazara.

U proljeće,kada i priroda počinje da se budi Manastir odiše posebnom ljepotom. Ljubazan razgovor sa Ocem Serafimom, koji za svakoga ima vremena, produhovljenost samog mjesta, mir i spokoj, netaknuta priroda nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Božija je volja bila da sve izgleda kao raj na zemlji. Svako ko jednom svrati rado se vraća.

Neobičan ukras ovog manastira su raznovrsne biljke, ali i dvije hiljade ruža koje ga okružuju i o kojima, kao i o čitavom manastirskom kompleksu, brinu nadstojatelj manastira Otac Serafim i Otac Sava. Izgleda nevjerovatno kako malobrojno bratstvo uspijeva da održava cijeli manastirski kompleks tako urednim. Na koju god stranu krenete oko manastira, svaka biljka i svaki kamen je na svom mjestu. Mladi voćnjaci na sve strane, saksije tek posađenog cvijeća koje će za koji mjesec procvjetati naljepšim cvjetovima zaista izgledaju nestvarno.

manastir-ozren.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.