Srijeda , 5 Avgusta 2020, 22:46
Home / Tradicija i Turizam / bila jednom jedna trgovina

bila jednom jedna trgovina

Naš sugrađanin Drago Ristić Čondro počeo je na svom profilu da objavljuje zanimljive priče o događajima i ljudima iz istorije našeg sela.


BILA JEDNOM JEDNA TRGOVINA…..u proširenoj i uređenoj šupi Spasoja Jankovića-Pinje,preko puta škole….osoblje,prodavač Jovan Nikolić-Talješa,direktor Sava Petrović-Jarac i Cviko Pavlović…

“Kasnije je Jovan Prodavač prešao u prodavnicu u Domu koja je ostala dio mog detinjstva jer je vršila otkup velikog broja poljoprivrednih proizvoda… ni sam ne znam koliko sam ukrao jaja ispod komšijskih, pa i naših koka da bih zamijenio za frtalj vaganog domaćeg keksa. Mislim da ni jedan puž nije preživimo u bližoj okolini jer je završio u otkupu kod Jovana a ja sam za to dobio pune papirne fišeke i fišeke vaganih svilenih bombona…. sve se vagalo u papirne fišeke, kese i vreće, od bombona, keksa, šećera, soli, brašna, sirove kafe i iiii. za zejtin i gas(petrolej) morao si ponijeti flašu jer se to točilo iz metalnih buradi na frtalj, poloku i litar… kad se pržila Jovanova sirova kafa, cijeli komšiluk je mirisao na MINAS….”


Poslije su prodavnice otvarane u kućama Jelisije Nikolića, Miloša Mikića, u straoj školi i u Domu kulture. Prodavnica je do danas ostala mjesto gdje se u zimskim danima grijala duša uz pivce, rakijicu i zbijale šale, pjevalo i veselilo.


Na fotografija su Savo, Žujo, Tumbe, Toša, Dušan – prodavač, Geca, Brano Perin, Nedžib, Cobi, Brano Hans, Čondro, Boki, Slavko Petanić i Šareni.

Nažalost većina ljudi sa slike više nije među nama, pa je ovo možda prilika da ih se prisjetimo.

preuzeto sa facebook profila Drage Ristića- Čondre

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.