Nedjelja , 20 Septembra 2020, 13:59
Home / Ekologija i Zdravlje / Bagremov med iz Boljanića

Bagremov med iz Boljanića

Bagremov med pomaže pri liječenju raznih zdravstvenih problema kao što su bolovi u trbuhu, zatvor, nesanica, bronhitis, upala grla ili slab imunitet.

Bagremov med iz Boljanića

Porodica Jović duži niz godina proizvodi kvalitetan prirodni med od bagrema, ali i od drugih ispaša. Pčelinjak se nalazi na lokalitetu Cerovi u čijoj se blizini nalaze bagremove i borove  šume, voćnjaci, malinjaci  i planinske livade. Udaljen je od svakog zagađenja što garantuje kvalitet meda.

Vrijedni pčelar Igor Jović ističe da za proizvodnju kvalitetnog meda treba dosta ljubavi i truda. Dodaje kako je za bavljenje pčelarstvom neophodna kontinuirana edukacija i primjena savremenih metoda i dostignuća u ovoj oblasti. Ističe kako je ovo kruna vrijednog i mukotrpnog rada te ulaganja, kao i dokaz koliko su ovi prostori pogodni za razvoj pčelarstva.

Igor  je spojio dvije grane poljoprivrede, pčelarstvo i voćarstvo. Tako se ovaj vrijedni, mladi domaćin  pored proizvodnje meda, bavi i proizvodnjom voćnih rakija od kruške, jabuke i šljive.U blizini pčelinjaka je zasađen voćnjak kruške viljamovke i malinjak. Pčele sakupljajući nektar i polen, lete s cveta na cvet i tako usput pružaju svoju najvažniju uslugu čoveku – oprašuju cvetove voćaka i stvaraju uslove za oplodnju. Smatra se da udeo pčela u oprašivanju voćaka iznosi oko 80 posto, a 20 posto otpada na ostale insekte i vetar.

 

Bagremov med prirodni je proizvod koji se proizvodi od sočnog nektara bagremovog cvijeta. Zahvaljujući ljekovitim svojstvima, med od bagrema pomaže nam kod raznih zdravstvenih problema.

Bagremov med je izrazito svetložute boje i blagog ukusa. Odgovara većini ljudi jer se njegova aroma praktički ne oseti. Odličan za decu (ali tek nakon prvog rođendana), kao i za osobe koje se oporavljaju nakon bolesti. Koristi se i kod  zatvora. Zbog sedativnog učinka pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti.

Za smirenje pre spavanja popijte šalju čaja od matičnjaka s dodatkom kašičice meda od bagrema. Pušačima je preporučljivo odmah po ustajanju da pojedu kašiku meda od bagrema.

Okus koji osvaja

Što se tiče samog okusa, bagremov med lagan je i ukusan zbog čega pripada najcjenjenijim vrstama prirodnog meda. Sadrži velike količine fruktoze, a rezultat toga je činjenica da se izrazito sporo kristalizira i ostaje u tekućem stanju mjesecima. Ova vrsta meda svijetle je boje i neutralnog mirisa.

Ljekovita svojstva bagrema

Bagremov med ima brojna ljekovita svojstva kojima pozitivno djeluje na naše zdravlje i cjelokupno stanje organizma. Stari Grci i Rimljani već su u davnim danima koristili med kao sredstvo za liječenje organizma od brojnih bolesti.

Med od bagrema najviše pomaže pri olakšavanju simptoma prehlade i gripe, raznih bolesti respiratornog sustava kao što su bornhitis, upala grla te neugodni problemi sa sinusima. Med se također koristi i kao prirodni antiseptik koji brzo i učinkovito smanjuje bolna područja.

Pomaže kod raznih bolesti

Ono po čemu je bagremov med poseban jest to što se koristi kod rješavanja problema krvožilnog sistema, bolova u probavnom sistemu, neugodne nesanice te ujedno jača imunitet. Posebno se preporučuje konzumirati bagremov med u zimskim danima kada je imunitet znatno slabiji, a naš organizam podložniji bolestima.

Kako jesti med

Prije svega, preporučuje se med jesti svakodnevno kako bi imao optimalan učinak na zdravlje. Odrasloj osobi preporučuje se dvije do tri žlice meda na dan.Možete jednostavno pojesti med na žlicu ili ga namazati na hljeb ili pak njime sladiti napitke. Tu treba  voditi računa da je napitak topao, a ne vruć, jer med gubi svoja ljekovita svojstva ako ga se pregrije.

 

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.