Home / Ekologija i Zdravlje / Alkalna voda – izvor zdravlja u rijeci Prenji

Alkalna voda – izvor zdravlja u rijeci Prenji

Kiselost i alkalnost vode se mere na osnovu pH faktora. Čista kišnica ima pH vrednost 7 i smatra se neutralnom sredinom. Sve ispod 7 pH vrednosti je kiselo, a iznad pH 7 se smatra alkalnom vrednošću.

Naša tela su na bazi vode, tako da samim tim pH vrednost vode ima veliki uticaj na naše zdravlje. Iz tog razloga, organizam se trudi da održi potrebnu ravnotežu kako bi podstakao pravilnu funkciju i rad bubrega i pluća. U slučaju da neravnoteža u organuzmu traje duži vremenski period, ona će iscrpeti snagu našeg tela.

Moderna ishrana se uglavnom sastoji od prerađene hrane, uključujući namirnice kapo što su so, šećer, kofein i alkohol, koje su previše kisele za naše telo. Znaci preterane kiselosti u organizmu su umor, bolovi u glavi ili stomaku i oslabljen imuni sistem.

Ako u našim telima sredina postane previše kisela ili previše alkalna, naše inače zdrave ćelije mogu postati otrovne, doživeti kolaps i na kraju umreti. S druge strane, kada je kiselost povećana u nekim delovima tela, može se desiti da neke ćelije nastave da žive, ili čak da se pretvore u maligne.

Voda se smatra alkalnom kada je njena pH vrednost 7, 8 ili 9.

Potok V. Prenja ne samo da pruža zadovoljstvo čulima nego je i izvor zdravlja. Vode sa česmi „Vukeljina voda“ i “Krnjin točak“ osvježava svojom hladnoćom i oštrinom okusa zdrave planinske vode, a izvor alkalne vode (pH 7) je izuzetna prevencija i lijek protiv kožnih bolesti i oboljenja bubrega. Dugo kroz istoriju narod je koristio vodu sa ovog izvora za čišćenje kamena u bubregu.  Kažu da se alkalna voda mora piti na slamku da ne dolazi u kontakt sa zubima jer ih navodno oštećuje, ali da je odličan prirodni lijek za razbijanje kamena u bubregu.

2005. godine grupa investitora je odlučila da pokrene projekat ekploatacije i flaširanja ovog neiskorištenog bisera. Investicija u objekat punionice, postrojenje za punjenje vode, kaptažno vrelo i tehničku dokumentaciju je izvršena. Postrojenje je kratko bilo u probnom radu. Nakon toga su sve aktivnosti na realizaciji koncesionog posla stale. Glavni problem predstavljao je nedostatak finansijskih sredstava potrebnih za otpočinjanje sa proizvodnjom (izjava Koncesionara). Ovakvo stanje se nije mijenjalo u poslednjih 10-ak godine. Koncesionar stalno pokušava da pronađe partnera kako bi odblokirao realizaciju ovog projekta.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.